U bent Hier > Broeierij
Broeierij

Algemeen

In de broeierij worden grotendeels onze eigen bollen afgebroeid, aangevuld met wat aankoop. Jaarlijks broeien wij ongeveer 16 miljoen stelen. In de periode oktober-december broeien wij 4 miljoen Nieuw Zeelandse bollen. Vanaf half december starten wij met de Zeeuwse en tulpen onder plastic geteeld, waarna we in de gewone Hollandse tulpen belanden.

Broeiwijze

Alle tulpen worden gebroeid op eb- en vloedsysteem. Voor de broeierij is i.s.m. Pronk Tulpen een nieuwe bak ontwikkeld, genaamd de "Nova krat". Het principe van de bak komt bij de "oude" prikbak vandaan,en in het midden bevindt zich een stop met overloop. Om het meeplukken van de "buren" te voorkomen is in de  "Nova krat" een los verenkelingsrek  geplaatst . Zo heeft als het ware iedere bol een eigen kamer waarbinnen de wortels groeien. Dit voorkomt het meeplukken van andere planten.

De kratten worden na het opplanten automatisch opgestapeld in het stapelstation, welke het gehele logistieke gedeelte van opplanten, schoonmaken en inhalen voor zijn rekening neemt.

Vervolgens staan de bollen ca. 14 dagen te bewortelen in de bewortelingscel. Vanuit de beworteling worden de kratten in containers geplaatst. De containers komen in een opduwsysteem terecht waardoor de containers, met tulpen die bijna in bloei staan, altijd voorhande zijn. Wanneer de tulpen bijna plukklaar zijn worden deze verplaatst naar de plukhal. In de plukhal bevindt zich een plukband welke over de containers heen te verplaatsen is, hierdoor zijn wij flexibeler met plukken als sommige vakken met tulpen er nog niet aan toe zijn om te oogsten rijden we de band verder en oogsten de tulpen wanneer deze er aan toe zijn.

Hygiene

Doordat kwaliteit bij ons hoog in het vaandel staat zijn wij continu bezig het schoonmaakproces te optimaliseren met betrekking tot hygiene. Voordat de tray weer wordt volgezet met bollen wordt deze grondig schoongespoten en behandeld met waterstofperoxide.

Al het water dat richting de tulpen gaat wordt gefilterd in een trommelfilter en gaat door een lagedruk UV ontsmetting heen, dit om ziekteverschijnselen te voorkomen van bacterie- of schimmelaantastingen. Verder worden periodiek alle aan- en afvoerleidingen gereinigd.

 
   
Copyright Pronk Tulpen B.V.
Laatst bijgewerkt op: 25-05-2020
Ontworpen door VDB Computers